Vaihdevuosioireita helpottavia kasveja
Monet naiset selviytyvät vaihdevuosistaan suhteellisen vaivattomasti eivätkä tarvitse minkäänlaista hoitoa niihin. Usein kuitenkin vaihdevuosioireet aiheuttavat merkittävää elämänlaadun huononemista. Silloin kysymykseen voivat tulla erilaiset vaihdevuosioireita helpottavat rohtokasvit ja niitä sisältävät kasvivalmisteet.
Salviaa kuumiin aaltoihin ja yöhikoiluun
Rohtosalvia Salvia officinalis on yleisesti käytetty mausteyrtti. Se on myös ikivanha rohtoyrtti, joka tunnetaan ennen muuta elimistön eritystoimintaa, mm. liikahikoilua hillitsevästä vaikutuksestaan.
Salvian voimakas tuoksu on peräisin sen aromaattisista, essentiaaleista öljyistä. Ne ovat myös sen tärkeimpiä lääkkeellisesti vaikuttavia aineita. Salviauutteita ja niitä sisältäviä kasvivalmisteita kuten Menoforcea käytetään hillitsemään vaihdevuosien kuumia aaltoja ja yöhikoilua.
Ruusujuurta ja kauranversoa jaksamista lisäämään
Maksaruohokasveihin kuuluva ruusujuuri Rhodiola rosea on yksi tunnetuimmista kasviadaptogeeneistä. Adaptogeenit ovat kasveja, jotka auttavat elimistöä sopeutumaan stressiin vahvistamalla immuunijärjestelmän, hermoston ja eri rauhasten toimintaa.
Stressin sietoa ja jaksamista lisää myös kauranverso Avena sativa. Se samoin kuin ruusujuuri sopii hyvin tasapainottamaan ja mukauttamaan elimistöä hermo- ja voimavaroja kysyviin muutoksiin, joita vaihdevuodet tuovat mukanaan.
Orapihlajaa sydäntä vahvistamaan
Punamarjaista, piikikästä orapihlajaa Crataegus oxyacantha tiedetään käytetyn sydäntä vahvistavana rohtona jo 1400-luvulta. Nykyään se on yksi parhaiten tutkituista miedoista rohtokasveista ja sen monipuoliset, sydäntä ja verenkiertoa vahvistavat ominaisuudet tunnetaan hyvin.
Orapihlaja sopii hyvin lieviin hermostoperäisiin sydäntuntemuksiin, jollaisia voi esiintyä myös vaihdevuosien aikana. Ne saattavat häiritä esimerkiksi unen saamista illalla.
Moniin vaihdevuosista johtuvia vaivoja voi helpottaa myös muuttamalla ruokavaliota ja elämäntapoja.
• Juo päivittäin vettä vähintään1,5 litraa.
• Vähennä kahvin ja mustan teen juontia. Pari kupillista
päivässä on yleensä sopiva määrä.
• Huolehdi suolen säännöllisestä toiminnasta.
• Syö säännöllisesti! Aterioiden väliin jättäminen
ei ainakaan helpota painonhallintaa.
• Vältä huonoja, arvottomiksi käsiteltyjä hiilihydraatteja
kuten valkoista sokeria, valkoista leipää, pastaa tai riisiä.
• Syö runsaasti kasviksia, joista saa fytoestrogeeneja.
Tällaisia ovat esim. parsakaali, soija ja kaura.
• Muista säännöllinen liikunta ja riittävä uni. ❤