Silmänpohjan ikärappeumaa voi hidastaa
Silmänpohjan ikärappeuma eli makuladegeneraatio on länsimaissa yleisin pysyvään näkövammaan johtava silmän näkökyvyn heikentymä. Se kohdistuu pienelle verkkokalvon alueelle silmän takaosassa, jota kutsutaan keltatäpläksi. Silmänpohjan ikärappeuma ei aiheuta kipua tai täyttä sokeutumista, vaan ongelmat ovat tarkan näkemisen alueella. Rappeuman edetessä tarkan näkemisen kohdalla saattaa olla vain tyhjä alue. Silmänpohjan ikärappeumaa on kahta tyyppiä, kosteaa ja kuivaa.
Näkökyky heikentyy vaiheittain
Silmänpohjan ikärappeuma vaikuttaa tarkan näkemisen alueella ja haittaa erityisesti lukemista sekä TV:n tai valokuvien katselua. Ongelman kulku vaihtelee eri henkilöillä, mutta yleensä aluksi on vaikeuksia nähdä pientä tekstiä ja yksityiskohtia, vaikka henkilö käyttäisi lukulasejakin. Alkuvaiheessa keskellä kuvaa voi olla tahra tai tarkan näön alue voi olla samea tai vääristynyt. Rivit saattavat vääristyä tai ne voivat aaltoilla. Silmät voivat olla valonarat ja henkilö voi nähdä muotoja ja valoja, joita ei oikeasti ole olemassa. Joskus muutokset havaitaan vain toisessa silmässä. Myöhemmässä vaiheessa tarkan näkemisen alueella voi olla vain tyhjä kohta. Näkökentän reuna-alueilla näkö kuitenkin pysyy normaalina.
Keltatäplä eli makula
Silmänpohjan ikärappeuma vaikuttaa keltatäplän eli makulan alueeseen verkkokalvolla. Keltatäplä on pieni, nuppineulan pään kokoinen alue, joka on tärkeä yksityiskohtien ja värien näkemisessä. Kun valo osuu silmään, se kohdistuu verkkokalvolle silmän takaosaan. Keltatäplä sisältää miljoonia tappisoluja, jotka toimivat parhaiten kirkkaassa valossa ja auttavat lukemaan, kirjoittamaan ja näkemään yksityiskohtia ja värejä. Silmänpohjan ikärappeumassa nimenomaan tappisolut vaurioituvat. Muut keskeiset verkkokalvon alueet sisältävät sauvasoluja. Niiden avulla näemme hämärässä ja ”sivusilmällä”. Sauvasoluihin ikärappeuma ei vaikuta, joten tila ei aiheuta täydellistä sokeutumista.
Riskitekijät
Ongelman tausta on toistaiseksi tuntematon, mutta sen riskitekijöitä ovat korkea ikä, naissukupuoli, perintötekijät, tupakointi, auringonvalo ja ruokavalio sekä A, E- ja C-vitamiinin sekä sinkin ja seleenin puutos. Et voi muuttaa ikääsi tai geenejäsi, mutta elämäntavoillasi voit vaikuttaa ikärappeuman kehittymiseen.
Silmänpohjan ikärappeumassa kaksi eri muotoa
Verkkokalvon ikärappeumaa on kahta tyyppiä; kuivaa ja kosteaa. Kuiva muoto on näistä huomattavasti yleisempi. Se kehittyy hitaasti, jopa vuosien ajan ja aiheuttaa asteittaisen näön hämärtymisen tarkan näön alueella. Pahimmillaan keskeisen näön alueelle kehittyy tyhjä alue, mutta täydelliseen sokeuteen tila ei johda. Kostea verkkokalvon ikärappeuma on harvinaisempi, noin 10–15 % sairastuneista sairastaa tätä muotoa. Kosteassa muodossa elimistö alkaa kasvattaa uusia verisuonia silmään korjatakseen tilannetta, kun keltatäplän solut lakkaavat toimimasta. Valitettavasti verisuonet kasvavat väärään paikkaan ja aiheuttavat keltatäplän turvotusta. Uudisverisuonien muodostuminen aiheuttaa vain lisää tuhoa ja sen aiheuttama arpeutuminen vaurioittaa tarkan näkemisen aluetta. Kostea muoto saattaa edetä ja vaurioittaa näköä hyvin nopeasti. Kosteaan muotoon on olemassa silmän pistoshoito, joka lopettaa tai vähentää uudisverisuonien muodostumista. Tilaa ei kuitenkaan pystytä korjaamaan.
Kuivaa silmänpohjan ikärappeumaa voidaan ennaltaehkäistä oikealla ruokavaliolla. Luteiini ja zeaksantiini ovat ainoita luonnon 600:sta karotenoideista, joita löytyy silmästä. Silmässä myös niiden pitoisuus on huomattavasti korkeampi kuin muualla elimistössä. Elimistö ei itse valmista karotenoideja, joten ne on saatava ravinnosta. Luteiinia on saatavana ravintolisänä. Ravintolisien sisältämä luteiini on peräisin kehäkukasta.
Luteiini silmässä
Luteiinin ja zeaksantiinin vaikutuksia silmiin on tutkittu laajalti. Niiden on havaittu suojaavan silmiä UV-säteilyltä, valolta ja tietokoneen ruudun säteilyltä. Luteiini ja zeaksantiini lisäävät keltatäplän pigmentin määrää ja asettuvat sinne suojaavaksi kerrokseksi kuin silmän sisäiset aurinkolasit. Ne ovat voimakkaita antioksidantteja, jotka edistävät näön tarkkuutta ja silmien hyvinvointia. Luteiini edistää myös silmän mukautumista vaihtelevaan valon määrään, kohentaa hämäränäköä ja kontrastinäköä sekä vähentää sokaistumista esim. pimeässä autoillessa. Luteiinilisää suositellaan ikääntyville, opiskelijoille, päätetyöntekijöille sekä autoilijoille. Luteiini suojaa silmiä myös keväthangilla hiihdellessä. Myös A-, C- ja E-vitamiinit sekä sinkki ja seleeni ovat silmille tärkeitä ravinto-aineita. Visiobalance® Opti -tabletit ovat helppo tapa täydentää ruokavaliota silmien hyvinvointia tukevilla ravintoaineilla. Suomessa valmistetut, helposti nieltävät pienikokoiset tabletit sisältävät luteiinia ja zeaksantiinia, mustikkaa, Pycnogenol® -rannikkomännyn kuoriuutetta, sinkkiä, mangaania sekä C-, E- ja B-vitamiinia. Valmiste on kehitetty yhdessä silmälääkärin kanssa ja sopii kaikille, jotka haluavat suojata silmiänsä mm. iän mukanaan tuomilta rasitteilta. ❤
Kirjoittanut: Ansa Viskari, proviisori