Nykykäsityksiä Alzheimerin taudista ja muista kognitiivisista häiriöistä

Isoimpia riskitekijöitä aivojen rappeutumiseen ovat ikä sekä geneettiset tekijät. Monet sairaudet lisäävät riskiä tupakan ja liikkumattomuuden lisäksi. Viime aikoina tutkimuksissa on havaittu myös sosiaalisten kontaktien ja yksinäisyyden tunteen vaurioittavan aivoja. Aivotutkija Dale Bredesen luokittelee Alzheimerin taudin kolmeen luokkaan; Tulehduksellinen eli inflammatorinen, Epätasapaino kehossa ja Toksinen. Kahdessa ensimmäisessä geeneillä on isompi merkitys, kun taas kolmannessa toksisessa ei ole havaittavissa niin isoja geneettisiä vaikutuksia.

Uutta tietoa

Uusimpien tutkimushavaintojen mukaan aivoissa olevaa beta-amyloidiplakkia ei pidetä enää pelkästään huonona asiana. Beta-amyloidiplakin syntyä tutkittaessa todettiin, että se onkin aivojen normaaliin suojautumismekanismiin kuuluva aine. Nyt keskitytään löytämään syitä, miksi sitä tarvitaan. Yleisesti aivokudoksen uusiutumista ja erityisesti beta-amyloidiplakin vähenemistä on pidetty vielä muutama vuosi sitten lähes mahdottomana. Kun plakkia on enemmän ja aivojen kutistuminen edennyt pitkälle, ei sitä voida enää pysäyttää.

Elintapojen merkitys

Mikä sitten aivojamme altistaa inflammaatiolle eli tulehdukselle? Syitä on monia ja ne vaikuttavat jo kymmenien vuosien ajan ennen varsinaisen sairauden ilmenemistä. Eniten me pystymme itse vaikuttamaan niihin ruokavalion ja elintapojemme kautta. Terveellistä aivoille kuten muullekin keholle on mahdollisimman paljon tuoreita tai lempeästi valmistettuja kasviksia: marjoja, tumman vihreitä lehtivihanneksia, pinaattia, porkkanoita ja muita juureksia, kaaleja, sipuleita ja muita värikkäitä kasviksia. ”Viittä väriä lautasella ja koko sateenkari päivän aikana” on ohjeeni. Rasvoja ei tule unohtaa, koska aivot rakentuvat pitkälle rasvoista. Mieti siis mitä syöt. Terveellisiä ovat mm. omega-3 rasvat, oliiviöljy sekä avocadot, pähkinät ja siemenet. Vältä sokeria ja nopeita hiilihydraatteja kuten valkoista leipää, jotka lisäävät aivojen neuroinflammaatiota. Lisäksi runsas eläinperäisten rasvojen käyttö nostaa riskiämme. Suomessa ja maailmalla on tehty pitkäkestoisia tutkimuksia, jossa on havaittu, että esim. yli 25g tyydyttynyttä rasvaa päivässä käyttävien riski on kolminkertainen ja jos sinulla on vielä Alzheimerin tautiin altistava geeni, riski on yli viisinkertainen verrattuna niihin, joiden tyydyttyneiden rasvojen käyttö oli alle 20g päivässä. Tätä riskiä pienentää merkittävästi hyvä verensokerin hallinta.

Suoli-aivo-yhteys

Suoliston kunnon ja mikrobiston merkitys on ollut ison tutkimuksen kohteena viime aikoina ympäri maailman. Puhutaan suoli-aivo-yhteydestä. Suolessa on runsaasti hermoja ja siellä valmistuu paljon hermovälittäjäaineita, varsinkin serotoniinia vitamiinien sekä muiden tärkeiden aineiden lisäksi. Jos suolisto ja sen asukit eivät ole kunnossa eikä ruuansulatus toimi oikein aivot eivät saa tarvitsemiaan rakennus- ja suoja-aineita. Suoliston bakteerikanta häiriintyy ja suolen pinta alkaa niin sanotusti vuotaa. Se laskee läpi aineita, joita ei ole riittävästi pilkottu ja muita haitta-aineita. Jatkuessaan pidempään myös veri-aivo-este, joka suojaa aivoja, alkaa myös vuotaa ja aiheuttaa ongelmia. Tarvitsemme siis suolistoomme aivoystävällisiä asukkeja. Mieti kenen kanssa toimit ja ruoki siis kuiduilla ja muilla prebiooteilla hyviä suolen asukkaita. Sokerit ruokkivat häiriköitä. Joskus on tarpeen lisätä myös maitohappobakteereja ja muita probiootteja suolistoomme. Hyvien suolistobakteerien herkkua ovat kuitupitoiset marjat, hedelmät ja kasvikset, joista varsinkin sipulit, purjo, valkosipuli, pähkinät, palkokasvit sekä polyfenolit kuten vihreä ja musta tee. Näillä on suojaavia vaikutuksia aivojen lisäksi myös sydän- ja verisuonisairauksiin ja diabetekseen. Huolehdi myös antioksidantti ja rasvahappotasoistasi sekä hyvästä suolen ja maksan toiminnasta ja kunnosta.

Miten voin tukea aivoja ja ennaltaehkäistä ongelmia?

Jos on jo jotain ongelmia, selvitä mikä siellä voisi olla takana. Saavatko aivot ruuansulatuksen kautta niitä aineita, mitä tarvitaan aivosolujen rakentamiseen ja uusimiseen sekä suojaamiseen? Entä erilaisten häiriöiden korjaaminen, olivat ne sitten tulehduksen hillitsemiseen, infektion taltuttamiseen tai erilaisten myrkyllisten aineiden poistamiseen maksan toimintaa tukemalla tai muulla tavoin kuten saunomalla. Geenitestit antavat täsmällisempää tietoa, mitkä ovat omat vahvuutesi ja ns. heikot kohdat ja voit tarkastaa peruslaboratoriokokeilla, missä menet sokeri ja rasvatasoissasi sekä mikä on kehosi tulehdustila. Jotkut hyötyvät gluteenittomasta ja maidottomasta ruokavaliosta, kunhan huolehditaan riittävästä kuidun ja luonnollisen kalsiumin saannista. Kannattaa välttää sokereita, valmisaterioita, eineksiä ja runsasta punaisen lihan käyttöä. Pidä siis huolta suolistosi kunnosta, syö paljon monenlaisia monen värisiä kuitupitoisia kasviksia, hyviä rasvoja ja riittävästi hyviä proteiineja, jotta hermoston rakenteet ja välittäjäaineet saavat tarvitsemansa aminohapot. Huolehdi myös siitä, että suoli toimisi päivittäin.

Ravintolisät apuna

Huolehdi riittävästä kehon D-vitamiinitasosta, luonnollisista B-vitamiineista, antioksidantteina toimivista C- ja E-vitamiineista, betakaroteeneista ja resveratrolista. Monesti tarpeen on myös lisätä omega-3 valmistetta sekä magnesiumia ja sinkkiä. Seleeni toimii hyvänä maksan tukena sekä auttaa, jos on ollut raskasmetallialtistusta. Maksa saattaa joskus tarvita muitakin tukiaineita. Jos tarvitaan tulehdusta hillitsevää apua hyvän ruokavalion tueksi, voidaan lisätä inkivääriä ja esim. kurkumiinivalmisteilla on saatu tutkimuksissa hyviä tuloksia. Mikäli energiatasot ovat alhaalla, voi ubikinonista ja alfalipoiinista B-vitamiinien lisäksi olla hyötyä. Vaurioituneet solut eivät korjaudu tai uusiudu, jos ei ole tarvittavia rakennusaineita käytettävissä.

Muista antaa aikaa itsellesi

Huolehdi riittävästä rentoutumisesta, levosta ja nukkumisesta. Jos stressitasot ovat koholla, hyviä adaptogeeneja luonnon, musiikin, meditaation ja syvähengityksen lisäksi ovat mm. ruusujuuri, ashwagandha sekä lakritsijuuri. Liiku luonnossa mahdollisimman paljon, pyri sosiaalisiin tilanteisiin, älä eristäydy. Käytä aivojasi ja opettele uusia juttuja oli ne sitten kieliä, tanssiaskeleita, tietokonejuttuja tai astetta vaikeampia sudokuja armollisesti voimiesi mukaan. Rakasta itseäsi aina välillä hellien, hymyile ja nauti. ❤

Kirjoittanut: Maili Lepola IFMCP, CGP, CFSPP, HLL