Kysymyksiä vatsan happojen määrän vaikutuksista vointiimme

Olemme saaneet kysymyksiä koskien liikahappoisuudesta, hapottomasta mahasta, turvotuksesta, ilmavaivoista, happosalpaajien käytöstä sekä mitä voimme itse tehdä asiassa. Tässä osassa keskitytään ruuansulatuskanavan alkupäähän.

Vatsavaivat hyvin yleisiä

Monella on erilaisia ongelmia liittyen vatsan toimintaan. Yli 300 000 suomalaista käyttää happosalpaajia melko säännöllisesti. Kuitenkin liikahappoisuus sekä hapotun maha saattavat oireilla hyvin saman tyyppisesti aiheuttaen närästyksen tunnetta, ylävatsavaivoja ja turvotusta.

Vatsan hapot ja mahalaukun happamuus ovat tärkeitä suoliston toiminnan ja oikeanlaisen ruuansulatuksen kannalta. Toki ruuansulatus alkaa jo suussa ja siksi on tärkeää pureskella ruoka kunnolla ja mielen rauhoittaminen, jotta syljen eritys ja muu ruuansulatukselle tärkeät toiminnot aktivoituvat. Vatsahapot ikään kuin marinoivat ruuan, jotta ruuansulatusentsyymit ja sappihapot pääsevät paremmin toimimaan. Hapoilla on myös iso merkitys tietynlaisena desinfioijana eli se tuhoaa ruuan mukana tulevia haitallisia bakteereja ja sieniä, jotta ne eivät pääsisi aiheuttamaan ongelmia suolistossa ja edelleen kehossa.

Hapoton maha ja liikahappoisuus

Merkkinä hapottomasta mahasta on esim. ruuan huono sulaminen ja täysi olo ruuan jälkeen sekä sulamattomia partikkeleita ulosteessa. Vatsaa turvottaa ja ilmavaivat lisääntyvät varsinkin melko pian ruokailun jälkeen. Myös bakteerien liikakasvun riskit kasvat, mutta ruokavaliolla on siihen lisäksi iso merkitys.

Liikahappoisessa mahassa vatsahapot saattavat ärsyttää ruokatorvea ja aiheuttaa muutenkin polttavaa tunnetta ylävatsalle. Monesti tämä oireilee, kun syödään iso ateria lähellä nukkumaan menoa. On hyvä kuitenkin muistaa, että vastaavia oireita voi syntyä myös sopimattomien ruoka-aineiden nauttimisen jälkeen. Apuja voivat kuitenkin tuoda ärsyttävien ruoka-aineiden välttäminen, piigeelivalmisteet, ruuansulatusentsyymit sekä esim. sinkkikarnosiini. Toki tulee varmistaa lääkäriltä asia, eikä kyse ei ole muusta ongelmasta. Jos käytetään pitkään happosalpaajia, ne aiheuttavat usein B12-vitamiinin, folaatin ja muiden vitamiinien ja sekä kalsiumin, raudan, sinkin ja muidenkin ravintoaineiden imeytymishäiriöitä ja sen seurauksena niiden puutetta.

Miten hoidan hapotonta mahaa?

Varsinkin jos sinulla on hapoton maha, on tärkeää pureskella kunnolla ja aloittaa ruokailu jollain kirpeällä esim. tuoreella kasviksella, että ruuansulatus aktivoituu koko alueella. Ruuansulatusentsyymit auttavat ja niitä on tarjolla monenlaisia yhdistelmiä. Niiden lisäksi apuja voivat tuoda ruokaetikat, betaiinihydrokloridi sekä häränsappi. Jos on lisäksi turvotusta ja ilmavaivoja, voi olla apua piparminttuöljystä ja ikivanhasta konstista pureskella esim. kuminaa ruokailun jälkeen.

Ruokavalion merkitys

Jos ongelmat ovat jatkuneet pitkään, kannattaa tarkastella omaa ruokavaliota ja elämäntapoja. Stressi, unen ja liikunnan puute, liika kiire ruokailussa ja runsas alkoholinkäyttö pahentavat oireita. Monet lääkkeet sekä ympäristömyrkyt voivat lisäksi pahentaa oireita. Meillä on myös geneettistä vaihtelua siinä, miten herkkä suolistomme on ulkoisille tekijöille. Tyypillisiä ärsyttäviä ruokia ovat käristetyt, paistetut ja voimakkaasti maustetut ruuat. Useimmat saavat apua, jos jättävät joksikin aikaa pois ainakin vehnän ja sokerin. Myös maitotuotteiden tauottaminen auttaa monia. Kun tilanne on rauhoittunut, voi kokeilla kuinka paljon ja kuinka usein niitä kestää. Monet saavat apua myös FODMAP ruokavaliosta. Siinä jätetään pois helposti fermentoituvia hiilihydraatteja ja sokerialkoholeja. FODMAP listoja löytää helposti netistä.

Jos mahalaukun ongelmat ovat jatkuneet pitkään, voi tarvita myös ohutsuolen pinnan kuntouttamista ruokavaliokorjauksen lisäksi. Tärkeä apu on D-vitamiinin ja sinkin lisäksi L-glutamiini. Monet ovat hyötyneet myös sinkkikarnosiinista ja muista inflammaatiota vähentävistä aineista kuten kurkumiinista.

Kannattaa kiinnittää huomiota myös kuitujen määrään, jotta pidemmällä suolistossa olevat hyvät suolistobakteerit saavat oikeaa ravintoa. Hyviä prebiootteja ovat esim. purjo, parsa ja banaani. Kuitulisien käyttö kannattaa aloittaa maltillisesti. Lempein lisä on psyllium ja pilkottu guarpapu ja muita hyviä kuitulisiä ovat esim. hamppu- ja pellavansiemenrouhe sekä chian siemenet. Joskus tarvitaan myös probiootteja. Esim. S.Boulardiista voi olla maitohappobakteerien lisäksi hyötyä, mutta niidenkin kanssa voi olla hapottoman mahan kanssa alkuun haasteita. On hyvä muistaa suoliston hyviä bakteereja, joilla on tärkeä merkitys ruuansulatuksen lisäksi myös erilaisten vitamiinien ja muiden aineiden kuten lyhytketjuisten rasvahappojen tuottamisen kannalta.

Jo Hippokrates on sanonut, että kaikki sairaudet alkavat suolistosta. Kun mahalaukku on hapan, niin olo ei ole niin hapan ja kun koko suolisto ja sen mikrobisto on kunnossa, niin sinulla on hyvät edellytykset terveyteen. ❤

Maili Lepola, IFMCP, CGP, CFSPP, HLL